Fiecare dintre noi dorim ca electrocasnicele noastre sa aiba o durata de functionare cat mai indelungata. De aceea, este foarte important sa avem atentia indreptata spre factorii care ingreuneaza acest lucru, si desigur sa gasim o solutie. Apa dura reprezinta unul dintre factorii principali ce fac parte din aceasta categorie. Continand minerale dizolvate, precum: calciu, magneziu sau fier, acest tip de apa desi este potabila, are un grad ridicat de deteriorare a conductelor, iritare a pielii si desigur, scade durata de utilizare a electrocasnicelor.

Cum ne dam seama daca utilizam apa dura?


Cel mai sigur mod de a afla acest lucru este ca aceasta sa fie testata intr-un laborator chimic. In urma rezultatelor primite, va fi observat un numar care descrie duritatea apei in grade germane.

O alta modalitate prin care ne putem da seama este si ,,testul paharului,,

Veti avea nevoie de un pahar curat, pe care va trebui sa il spalati cu apa de la robinet. Apoi, acesta va fi lasat la uscat natural, fara a se sterge. Daca dupa ce paharul s-a uscat, veti observa pe el urme mici si albe inseamna ca apa respectiva contine saruri, si este o apa dura.

Urmele apei dure


In ce masura sunt afectate electrocasnicele de apa dura?



Efectele apei dure


Inevitabil, mai ales daca se cunoaste sau nu se acorda o importanta foarte mare acestui aspect majoritatea persoanelor utilizeaza apa dura in viata de zi cu zi insa putini cunosc cu adevarat efectele negative pe care aceasta le are asupra suprafetelor cu care intra in contact. Acestea pot fi urmatoarele:

  • -Deterioreaza hainele. Odata cu trecerea timpului, hainele pe care le spalati cu apa dura isi vor pierde din calitatea materialului iar culorile nu vor mai fi la fel de intense.
  • -Instalatiile sanitare sunt si ele afectate. Nu doar prin aspectul neplacut alb ce apare pe ele, ci si prin faptul ca in timp conductele se pot infunda datorita depunerilor de calcar.
  • - Influenteaza aparitia depunerilor de calcar in interiorul electrocasnicelor. Cele mai afectate fiind masina de spalat rufe si masina de spalat vase.
  • -Cauzeaza cheltuieli in plus. Daca piesele componente de la anumite electrocasnice, instalatii sau centrala termica se deterioreaza, acestea vor trebui inlocuite cu altele noi. Ceea ce inseamna un cost in plus pentru dumneavoastra.
Efectele calcarului asupra electrocasnielor


In ce masura sunt afectate electrocasnicele de apa dura?


In cazul electrocasnicelor care au nevoie de apa pentru a functiona, pe parcurs situatia poate fi una destul de neplacuta deoarece cantitatile mari de minerale din apa dura se vor depune pe tavi si alte parti componente. Acest efect cauzeaza calcarul, care in timp afecteaza starea de functionare.

Durata de viata a electrocasnicelor scade, iar din cauza deteriorarii diverselor piese componente, intretinerea acestora devine costisitoare iar timpul alocat pentru cautarea pieselor inlocuitoare poate fi unul destul de indelungat.

De asemenea, depunerile de calcar din electrocasnice favorizeaza aparitia si inmultirea bacteriilor.

Solutii impotriva apei dure

Cea mai buna solutie impotriva consumului de apa dura si pentru o protectie cat mai mare a electrocasnicelor o reprezinta achizitia unei statii de dedurizare. Aceasta are rolul de a filtra apa inainte de a ajunge la dumneavoastra sau in electrocasnice si va elimina, surplusul de calciu si magneziu pentru a nu se depune mai tarziu, sub forma de calcar.

Avantajele utilizarii unei statii de dedurizare:

  • -electrocasnicele vor avea o durata de viata mai mare
  • -hainele isi vor pastra textura si culoarea mult mai intensa
  • -nu se vor mai forma depuneri de calcar pe instalatiile sanitare
Statie dedurizare apa


O alta solutie, este achizitionarea unei masini de spalat sau alt tip de electrocasnic, care are functia de decalcifiere, aceasta nu permite depunerea de calcar pe elementele sale componente.

In cazul in care, nu detineti un astfel de model se pot utiliza produse speciale, precum solutii lichide sau tablete care vor trebui introduse in obiectul pe care doriti sa il decalcifiati.

Este foarte important sa fim precauti si sa avem grija cat se poate de mult, de sanatatea noastra si de o durata cat mai indelungata a electrocasnicelor pe care le utilizam zilnic.

Lasati un comentariu

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata.

Efectele apei dure asupra electrocasnicelor si in viata de zi cu zi