Una dintre cele mai importante caracteristici pe care ni le dorim sa le aiba electrocasnicele pe care planuim sa le achizitionam este evident, o clasa energetica cat mai eficienta. Asadar, cu ajutorul etichetei energetice ne sunt puse la dispozitie toate detaliile necesare pentru a face alegerea corecta din acest punct de vedere, insa este foarte important sa intelegem cum functioneaza aceasta si ce beneficii ne ofera mai exact.

Eticheta energetica pentru electrocasnice si nu numai, are rolul de a sprijini consumatorii si cumparatorii in cautarea si alegerea produselor eficiente din punct de vedere energetic. Aceasta a avut una dintre cele mai mari contributii la dezvoltarea de produse inovatoare eficiente.

Schema de etichetare A+++/ G folosita in prezent a devenit mai putin eficienta. Scala de etichete mixte care implică multe „+“ nu mai este foarte transparenta si majoritatea produselor se afla deja în clasele de top doua, trei la momentul actual. Astfel, este dificil pentru consumatori sa diferentieze cele mai eficiente produse, de cele mai putin eficiente.

Prin urmare, Uniunea Europeana a revizuit si optimizat eticheta în functie de nevoile utilizatorilor. Noua eticheta introdusa in magazinele fizice si magazinele online disponibila de la data de 1 martie 2021 include doar clasele de etichete de la A la G. Caracteristicile esentiale ale noii scheme de etichetare sunt faptul ca va exista o singura scara comuna pentru toate produsele, inclusiv numai clasele A până la G. Nu vor mai exista extensii la clasele A +. Eticheta este legata de o nouă baza de date a produselor din UE printr-un cod QR. Aceasta baza de date va ofera informatii suplimentare despre produse pentru toate produsele etichetate pentru cumparatori, comercianti cu amanuntul, precum si pentru supravegherea pietei. Practic, doar cu o scanare veti putea verifica fiecare produs in parte, de cate ori doriti si cand doriti.

Noua Clasa energetica

 

Care sunt principalele diferente intre eticheta veche si cea noua?


Noua eticheta foloseste o scara uniforma A-G pentru toate produsele. A +++ / A + nu mai exista.

  • -In coltul din dreapta sus al etichetei este introdus un QR-Code care ofera o legatura directa cu baza de date a etichetelor Comisiei Europene, sprijinind transparenta si o supraveghere mai usoara a pietei de catre autoritatile nationale.
  • -Consumul de energie al produselor este prezentat într-un mod mai proeminent și uniform in sectiunea de mijloc a etichetei.
  • -Partea inferioara a etichetei conține diferite pictograme care informeaza despre caracteristicile selectate ale produsului. Mai multe pictograme sunt identice cu cele din vechea eticheta, unele au fost revizuite si cateva au fost introduse recent.

Urmatoarele 5 grupe de produse beneficiaza de aceasta eticheta energetica:

  • -Frigidere si congelatoare
  • -Masini de spalat rufe si masinile de spalat rufe cu uscator
  • -Mașini de spalat vase
  • -Televizoare si afisaje
  • -Surse de lumina
In continuare va vom prezenta pe scurt schimbarile produse la eticheta energetica in cazul fiearei grupe de produse.

Masini de spalat rufe

Una dintre schimbarile majore ale etichetei energetice pentru masinile de spalat rufe este modificarea programului de testare la care se refera toate valorile etichetelor. De exemplu, consumul de energie va fi bazat pe 100 de cicluri de spalare. Noul program „Eco 40-60” este adecvat pentru curațarea tesaturilor murdare obisnuite din bumbac, panza sau fibre mixte care pot fi spalate la 40°C sau 60°C, pe baza simbolului de îngrijire. Tesaturile indicate pot fi combinate in acest ciclu de spalare. De asemenea, de-a lungul timpului au avut loc cele mai bune schimbari in cazului motorului masinii de spalat rufe. Acum, totul va fi mult mai placut datorita Motorului Invertor EcoSilence Drive, deoarece acesta este cat se poate de silentios, extrem de eficient energetic si fiabil. Masini de spalat rufe cu uscator Scara initiala prezenta este de la A la G. Fiind utilizate mai frecvent doar pentru spalare,in cazul acestora eticheta este separata in doua parti. Partea stanga a etichetei mentioneaza valorile ciclului de functionare complet „spalare si uscare”. Partea dreapta a etichetei afiseaza doar valorile pentru ciclul de spalare. Valorile care vor fi specificate pe aceasta eticheta doar pentru ciclul de spalare reflecta modificarile informatiilor obligatorii pentru noua eticheta a masinilor de spalat rufe. Anumite functii au fost introduse special pentru a oferi o noua experienta de utilizare. De exemplu, Tehnologia ProSteam permite folosirea aburului ca o modalitate rapida si usoara de improspatare a hainelor sifonate, pentru a le face gata de purtat. Astfel se economisesc aproximativ 48 litri de apa fata de un ciclu de spalare delicat. Programele scurte si delicate cu abur elimina in siguranta mirosurile si reduc cutele din tesaturile uscate.

Masini de spalat vase

Clasa de eficienta electrica pentru masinile de spalat vase continua sa se axeze pe programul „Eco” precum si alte noi functii. Cu toate acestea, standardul de testare a fost schimbat. De exemplu, se vor folosi cani, oale si ustensile de plastic pentru a determina performantele de curatare si uscare pentru a reflecta mai bine comportamentul efectiv în timpul utilizarii. Un element nou este specificarea duratei programului Eco. Acest program este ecologic, ideal pentru vase murdare obisnuite si este cel mai eficient program din combinatia „consum de energie și apa”. Ca si in cazul masinilor de spalat rufe si al masinilor de spalat rufe cu uscator, consumul de energie va fi bazat pe 100 de cicluri de spalare. De asemenea tehnologia inovatoare ActiveWater are rolul de a maximiza eficienta si asigura o clatire ecologica cu rezultate excelente. Consumul redus de apa si energie este datorat distribuirii tintite a apei, tehnologiei optimizate de filtrare, incalzirii mai rapide si capacitatii mai mari a pompei pentru o circulatie mai mare a apei.

Frigidere si congelatoare

Procesul de determinare a clasei energetice este acum mai complex. Ia în calcul tipul aparatului, principiul de functionare, temperatura camerei, numarul si dimensiunile compartimentelor de depozitare. Restul elementelor de pe noua eticheta energetica raman practic aceleasi. Consumul de energie continua să fie specificat în kWh drept consum anual („annum”). Eticheta ofera, de asemenea, informatii despre volumul total al tuturor compartimentelor frigiderului si congelatorului, daca este cazul, despre zgomot si clasa de zgomot.

Vitrine frigorifice de vinuri

Ca si in cazul celorlalte etichete, scara claselor de eficienta energetica se schimba si pentru eticheta vitrinelor frigorifice de vinuri. Mai mult, prezinta de asemenea si un cod QR si clasele de emisii de zgomot. Raman in continuare afisate consumul anual de energie si numarul de sticle standard de vin care pot fi depozitate.


In plina desfasurare se afla procesul de modificare a claselor energetice si pentru cuptoare, plite si hote. UE promite modificari cat mai avantajoase ale etichetei energetice si in cazul acestora. In viitorul apropiat, detaliile vor fi publicate pe site, unde oricine va putea avea acces la aceste informatii.

Lasati un comentariu

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata.

Importanta noii etichete energetice precum si beneficiile acesteia